20-08-14

Vakantiefoto's: dierenpark Emmen & gevangenismuseum Veenhuizen

Al jaren zeurde mijn vader over het feit dat hij een keer naar de dierentuin in Emmen wilde. Mede ook door de bekende vlindertuinen. Het kwam er nooit echt van en nu we een paar dagen in Drenthe waren in de vakantie, was dat ook het perfecte moment om op een druiligere dag de dierentuin te bezoeken! Het was droog en een beetje benauwd, maar wel bewolkt. De volgende dag was het regenachtig, dus besloten we iets overdekt te doen door naar het gevangenismuseum in Veenhuizen te rijden. Omdat ik van deze 2 uitjes geen aparte post kon vullen, voeg ik ze bij elkaar! In de dierentuin waren toevallig een week geleden een olifantje en girafje geboren en heb ik met mijn fotocamera wat leuke kiekjes kunnen schieten. Dit is tevens de laatste post met foto's van mijn vakantie.

Kijk dan hoe kjoet. Van die inimini haartjes op het hoofdje, naw! Of het een meisje of jongen was weet ik niet, maar het sliep wel de hele tijd. De dierentuin zelf was leuk om te bezoeken en het is fijn dat er heel veel overdekt is - mocht het slecht weer zijn, kun je altijd binnen iets bekijken. De vlindertuin was héél warm (vrij logisch ook), maar mooi om te zien! Het is wel enorm lastig om al die mooie vlinders goed en scherp op de foto te krijgen, je kan ze pas mooi fotograferen als ze stil gingen zitten op een blaadje o.i.d. Dierenpark Emmen heeft naast een vlindertuin ook iets met het wilde westen, een aquarium en andere klimaten die zijn nagebouwd in aparte gebouwen. Ze hadden geloof ik ook een kleine tentoonstellingen met dinosaurussen.

Als ik door dierentuinen heen loop, ben ik er snel doorheen. Ouwehands dierenpark in Rhenen vind ik één van de parken waar je wel een hele middag kunt rondlopen en even staat te kijken, weet niet waar dat aan ligt. Ik had het in Emmen wel wat spectaculairder verwacht, omdat ik ook in dit park het zo gezien had. Om helemaal naar Emmen te rijden voor een dagje dierentuin (tenzij je met kleine kinderen bent, dan zul je er een stuk langer zijn) zou ik overslaan, tenzij je nog even de stad ingaat van Emmen, die zit er namelijk een paar meter vandaan. Bijna meteen als je de dierentuin uitloopt eigenlijk. Er zijn niet overdreven veel winkels, maar wel alles wat je nodig hebt om er leuk te winkelen, als je begrijpt wat ik bedoel.


Een van de laatste dagen gingen we naar Veenhuizen, naar het gevangenismuseum. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten toen we ernaartoe reden, maar dat werd al snel duidelijk. Als je binnenkomt in het museum krijg je een soort beeld van straffen in het verleden, manieren hoe ze straften en welke middelen ze daarbij gebruikten (niet altijd even heerlijk, maar oke). Maar ook kon je lezen over (oude) criminelen of gedetineerden die voor bepaalde zaken vastzaten. Met het museumkaartje kon je ook oude celblokken bezoeken - eentje uit de middeleeuwen (zo'n donker stinkhok), wat nieuwe versies en zo zag je ook een verzameling van deuren in de loop der jaren, die dienden als celdeur. Buiten stonden een paar hele grote bussen en een paar kleine 'Diensten Justitiële Inrichtingen' (busjes dus, zie foto), waar ze volgens mij gewoon gevangenen mee vervoeren. Ik en Robin moest er natuurlijk even gangstah in gaan zitten.

Voor een paar euro kon je er ook een gids bij kopen die je in een halfuurtje een oude, afkeurde gevangenis liet zien. Was zo vet! Hij is afgekeurd wegens veiligheidsregels en wordt daarom nu gebruikt voor filmlocaties etc. De man vertelde wat over de geschiedenis van het stadje Veenhuizen (blijkt dat hier overal gevangenissen stonden en alleen mensen die werkten voor de overheid hier mochten wonen vroeger) en liet ons een paar cellen zien. Ze zeggen dat alles is gelaten zoals de gedetineerden er ook uit gingen, dus dat ze er eigenlijk alleen maar een stofzuiger doorheen halen om het netjes te houden. Allemaal oude tijdschriften, flesjes drinken en zelfs tandenborstels(!) liggen nog in sommige cellen, maar het lijkt me toch sterk dat ze dat er zo lang in laten staan..? Vond ik overigens ook wel een beetje ranzig, haha.

Aan het eind van de dag zijn we in Diever pannenkoeken gaan eten bij een Pannenkoekenboerderij. Jum! Ik kan me niet meer herinneren wat ik had, wat ik wel weet is dat 'ie heel lekker was en ik er later enorme buikpijn van kreeg doordat ik waarschijnlijk veel te veel had gegeten. Beiden activiteiten zijn leuk om een keertje te bezoeken als je in de buurt bent, vooral het gevangenismuseum is indrukwekkend om te zien en heel informatief. Aanrader dus!

Zijn jullie wel eens in het museum en/of dierenpark geweest?

10 opmerkingen:

Reageren kan met een Google- of Wordpress account, naam (en eventueel je website), of anoniem. Bedankt voor je reactie!

 1. Leuk artikeltje met leuke foto's! Ik zou ook wel een keer naar dierenpark Emmen willen gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's heb je gemaakt in de dierentuin! Als kind ben ik wel eens naar dierenpark Emmen geweest en ook het gevangenismuseum heb ik één keer bezocht :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je in dierenpark Emmen was. Ik woon in Emmen, dus ben ook al enorm vaak naar de dierenpark gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie foto's heb je gemaakt! Liefs, Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke foto's! Dierentuin Emmen is echt leuk.

  BeantwoordenVerwijderen