06-08-14

Punteren in Giethoorn

A.k.a het Hollandse Venetië, Punteren in Giethoorn in zoooo mooi! Giethoorn is een plaatsje gelegen in Overijssel en bestaat uit heel veel kanaaltjes, waar je met bootjes tussendoor kunt varen. Je vaart als het ware achter huizen van mensen langs, terwijl er langs de kant ook nog allemaal ijstentjes en winkeltjes open zijn - verbonden met schattige bruggetjes. Toen ik een weekje naar Drenthe ging met mijn ouders en broertje, besloten we de tweede dag dan ook een (fluister)bootje te huren en een dagje te gaan varen. Ik nam mijn spiegelreflex mee aan boord en schoot een paar mooie kiekjes, met hopelijk een goed beeld van hoe het er ongeveer uitziet en hoe mijn dag was. Kijk mee!


Ik deed op internet een kleine research naar de plaats Giethoorn. Is allemaal een beetje suf, maar misschien toch leuk voor de achtergrondinformatie, dacht ik zo. Het plaatsje is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters (vandaar ook de naam Hollands Venetië). Vroeger groef men vaarten en sloten om turf te vervoeren en zijn er vele huizen als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. Eigenlijk is de enige doorgaande verbinding over land dus een fiets of wandelpad, dat dwars door het dorp loopt - het meeste verkeer vindt zich plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van de punter, net als gondels in het echte Venetië! [Wikipedia]

Nee maar echt, het was werkelijk práchtig. Zo leuk om eens een keer gedaan te hebben! Je kan verschillende vaarroutes kiezen, wij kozen voor de langste die zo'n 3 tot 4 uur duurde (rood). Je kwam dan ook uit bij de Bovenweide, een grote meer waar je kan zwemmen. Het was best gek, het hele meer zag er heel diep uit, maar overal kwam het water tot aan je middel en voerden er overal fluisterbootjes om je heen. Tijdens het punteren hebben we langs de kant een softijsje gehaald en later in de middag hebben we bij een eilandje aangemeerd om wat te eten. Toen we terugkwamen van het punteren en ik in het bootje lekker was bij gebruind, reden we door naar Dwingeloo om even een kopje koffie te pakken en brood te halen, dit dorpje was dichtbij de camping waar wij verbleven. Er was een kleine brinkmarkt (Brink is daar overigens echt een populaire achternaam, overal staat het), waar ik een horloge heb gekocht. In de afgelopen My life as Sharon heb je 'm waarschijnlijk al kunnen zien!

Wat me trouwens ook opviel in Drenthe is dat de mensen zo ontzettend vriendelijk zijn! In de plaats waar ik woon kijkt gek genoeg niemand elkaar aan of zeggen ze wat, maar hier beginnen ze zelfs gesprekken als je voor of achter ze fietst. Of wanneer je een foto maakt en even stil staat, beginnen mensen al tegen je te praten en verhalen te vertellen, om maar een voorbeeld te noemen. In ieder geval: punteren moet je echt een keer gedaan hebben in je leven, echt een aanrader. Wij willen zelfs nog een keer, alleen dan met vrienden in een groter en luxer bootje. :)

Zijn jullie ooit wel eens in Giethoorn geweest?

11 opmerkingen:

Reageren kan met een Google- of Wordpress account, naam (en eventueel je website), of anoniem. Bedankt voor je reactie!

 1. Ahh wat een prachtige foto's heb je gemaakt! Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt om dit ook een keer te doen! En wat leuk dat de mensen ook zo aardig waren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's! Ik herkende het, want ik ben er ook eens geweest met een familiedag. Helaas is dat alweer lang geleden, ik zou er graag nog eens naartoe gaan want het is inderdaad super mooi! X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's, wat ziet het er prachtig uit daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw leuke foto's hoor. Ik woon redelijk dicht bij Giethoorn. Ik ben er vroeger ook vaak geweest. Het is daar inderdaad heel erg mooi. Puur genieten daar.

  xx Melissa

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, wat een supermooie foto's Sharon! Het ziet er heel leuk en gezellig uit allemaal. Wij hebben op vakantie ook gevaren met zo'n fluisterbootje, wat heerlijk is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie foto's zeg, wauw! Lijkt me ontzettend leuk om dit een keer te doen. Ook leuk dat er kleine kraampjes zitten. Maakt het toch een stukje leuker en gezelliger.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ziet er leuk en gezellig uit! Ik ben een keer met school daar naartoe gegaan maar door de harde wind ging het toen helemaal fout. We dreven de verkeerde kant op en moest allemaal met een motorboot worden opgehaald!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super leuk! Dit wil ik ook nog heel graag een keertje doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er leuk uit en mooie foto's heb je weer gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen