11-07-14

Welke zonnebril past het beste bij jouw gezichtsvorm?

De zomer is aangebroken (wat je zomer kan noemen dan, *kuch*) en wat is een essential? Juist, een (goede) zonnebril die je beschermt tegen de zon, maar die je nowadays ook draagt als een item. Zelf vind ik het ook maar lastig om een perfect passende zonnebril te vinden, dat ook bij mijn gezichtsvorm past. Want naast verschillende soorten oogkleuren, oogvormen (en ga zo maar door) heeft ook iedereen een andere vorm als het gaat om het gezicht. Niet elke vorm kan een bepaald montuur bril dragen of benadrukt de sterke punten uit je gezicht niet. Door een bril te kiezen die jou vorm het beste "vertegenwoordigt", benadrukt deze punten juist wél. En voordat we beginnen met het volledige artikel wil ik mijn vriendinnetje Vita een dikke shoutout geven: zij heeft namelijk alle gezichten getekend waarmee ik de voorbeelden ondersteun!

Illustrations: Vita  //  Edit: Sharon 
VIERKANT: Bij een vierkant hoofd is je kaaklijn en voorhoofd ongeveer even wijd aan elkaar. Je sterke punten zijn vooral je jukbeenderen, want deze zijn duidelijk te zien. Kort gezegd heb je een breder voorhoofd en een hoekige kaak, wat zich vormt tot een vierkant. Je gezicht komt het beste tot zijn recht met ronde of ovale monturen die het gezicht eerder lang dan breed maken. Ze verzachten de harde 'hoeken' en je kunt dus het beste vierkante monturen skippen.

HARTVORMIG: Een echte hartvorm is het natuurlijk niet, maar hier is een gezicht dat breed van boven is en (erg) smal toeloopt naar de kin heel kenmerkend. De mond is smal en ook de jukbeenderen zijn vaak breder. Dit hoeft niet per se bij iedereen te zijn, maar vaak is de scheiding van het haar aan de voorkant, dat deels doorloopt met het voorhoofd (of aan de zijkant). De beste brillen die je kunt kiezen om je gezicht mooi uit te laten komen een lichtgekleurde of een bril zonder rand kan kiezen, die niet al te breed of groot is. Maar ik vind dat ook de cat-eye modellen zoals het voorbeeld hierboven prachtig staan bij mensen met een hartvorm, zie het voorbeeld maar bij Kourtney Kardashian!

OVAAL: a.k.a de 'perfecte' vorm. Deze vorm kan namelijk bijna elk model dragen, maar ik vind dat de hoge jukbeenderen en de smal toelopende kin het beste wordt versterkt met een pilotenbril - zoals de Ray-Ban Round bijvoorbeeld. Miley Cyrus heeft een ovaal gezicht en zij heeft deze bril ontzettend vaak gedragen (en I can't deny, hij staat haar heel mooi!)

ROND: Ik was er zelf nog niet echt uit welke gezichtsvorm ik had, maar kan mezelf ook aansluiten bij de 'ronde-koppen-niet-te-stoppen-club', haha! Een rond gezicht is ongeveer even lang als dat het in de breedte is en heeft weinig hoeken, geen duidelijke kaaklijn/jukbeenderen dus. Ga dan ook niet voor een rond montuur, zo creëer je juist geen dimensie. Door te kiezen voor een hoekige zonnebril die ook donker is van kleur, lijkt je gezicht langer en slanker (denk aan de bekende 'Clubmaster' brillen of aan Wayfarer modellen). Een bril die nét iets breder of even breed is dan het breedste gedeelte van je gezicht, laat de aandacht trekken naar boven waardoor je gezicht er langer in plaats van rond uitziet.

Sinds dat ik iets meer aandacht ging besteden aan gezichtsvormen, kon ik me in mijn ronde gezicht heel erg herkennen. Ik heb vroeger heel veel zonnebrillen gehad, van groot tot klein, maar de meeste die me stonden waren toch altijd een rechthoekig model (ik noem ze nog steeds de 'nerd brillen', nu vergelijkbaar met de Wayfarer modellen van Ray-Ban). Thuis heb ik een hele goedkope, ronde pilotenbril, maar deze staat mij niet mooi vind ik. Hij maakt mijn gezicht inderdaad veel breder terwijl het al breed is en het vormt geen speling, alles blijft rond. Zodra ik mijn normale, rechte zonnebril op zet zie ik dat mijn gezicht langer lijkt. Toch heel gek als je erover nadenkt, dat je naast makeup ook een bril kan gebruiken om je sterke punten te benadrukken en je zwakke punten te verbergen!

Voor dit artikel heb ik 4 gezichtsvormen gekozen, dit zijn de basisvormen. Hiernaast heb je ook nog de hele lange gezichten, gezichten met de vorm van een diamant of omgekeerde hartvormen. Om het artikel gewoon bij de basis te houden maar wel uitgebreide tips te geven, heb ik voor deze vier gekozen. En nogmaals, dankjewel Vita voor het realiseren van dit project wat ik al tijden in mijn hoofd had! <33

Zit jouw gezichtsvorm tussen deze 4, en ben je er daardoor misschien achtergekomen dat je misschien wel een totaal verkeerde bril draagt of juist goed?

16 opmerkingen:

Reageren kan met een Google- of Wordpress account, naam (en eventueel je website), of anoniem. Bedankt voor je reactie!

 1. Wat een super leuk artikel! Zo te zien heb ik de perfecte vorm hihi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! En wat een geluk heb je dan, zou ik ook wel willen!

   Verwijderen
 2. Wat een superleuk artikel! Je vriendin Vita kan heeel erg leuk en mooi tekenen. Thanks voor de tips, volgens mij hoor ik ook bijronde-koppen-niet-te-stoppen-club, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt een heel leuk en leerzaam artikel! Ik vind de tekeningen die Vita heeft gemaakt heeft echt supermooi, mijn complimenten! Ik zit zelf een beetje tussen ovaal en rond in, super lastig uit te leggen, haha! Ik heb nu zelf ook een beetje vierkantig/ronde zonnebril van de Primark en vind hem eigenlijk heel leuk staan bij mezelf! Qua bril draag ik graag een iets groter, vierkante model van Ray Ban! <3
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een hartvorming/ovaal gezicht en ik heb ook idd precies zo'n bril als op de foto! Goed artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig om te horen dat het dan ook matcht met jouw gezichtsvorm! Heb ik toch goede research gedaan ;-)

   Verwijderen
 5. Heel fijn artikel! Ik heb er ook altijd moeite mee om de ideale zonnebril te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk artikel! Maar het is Kourtney Kardashian en niet Khloe ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag het, oeps! Ik heb het meteen aangepast.

   Verwijderen
 7. Heel fijn artikel Shar! Ik vind het altijd zo moeilijk om een zonnebril te vinden die ik leuk vind maar die mij ook nog eens staat. En wat zijn die tekeningen van Vita leuk! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel leuk artikel meid. Ik heb een ovaal koppie hihi dus ik kan zo te lezen vrijwel alles hebben. liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waauw wat een leuk artikel en een fijn artikel! Gaaf gedaan! Ik heb zelf ovaal gezicht maar ik kan bijna geen zonnenbrillen dragen haha! Ik heb na 2 jaar een perfecte zonnenbril gevonden (beetje recht)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een onwijs handig en leuk artikel Sharon! Heel leuk gedaan met die tekeningen van Vita erbij, wauw. Ik wist een hele tijd niet echt welke gezichtsvorm ik had, maar ik denk dat ik me ook ga aansluiten bij de ronde-koppen-club, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je nu erachter bent wat voor gezichtsvorm je hebt. Nu zijn we allebei lid, haha!

   Verwijderen
 11. Heel goed artikel, leuk om te lezen! Ik denk dat ik iets tussen een rond en vierkant gezicht in heb, mijn gezicht is in principe rond maar mijn kaak is namelijk wel vrij duidelijk aanwezig en kan zich dan inderdaad tot een "vierkant" vormen. Wayfarers vind ik bij mezelf daarom niet altijd mooi staan, dan kan de kaak zo streng worden. Ik draag allerlei zonnebrillen maar wat mij het beste staat vind ik persoonlijk de pilotenbrillen en de subtiele cateye brillen. Sowieso beter een wat grotere dan te kleine bril.

  BeantwoordenVerwijderen