27-03-14

Fotografietips #2: algemeen (voor de niet SLR-gebruikers)

Als je begint met fotograferen is het eerste wat je doet alle functies uitproberen. Of tenminste, een beetje rommelen met de functies. Maar soms zijn er dingen waar je helemaal niet uitkomt of toch een lastig onderwerp blijft, dus die functie gebruik je dan ook niet. In mijn vorige Fotografietips kreeg ik écht onwijs veel leuke comments en likes op Bloglovin', maar ook reacties met dat het leuk zou zijn dat er ook algemene tips kwamen, voor mensen die geen spiegelreflex hebben. Mijn meestvoorkomende probleem met mijn digitale camera was dat ik bijna tot geen diepte kon creëren in mijn foto's en geen mooie achtergrond kreeg. Hier gaat deze post dus over!

Toen ik mijn compacte cameraatje had was ik in het begin nog wel van mening dat mijn foto's nog wel aardig waren. Als ik ze nu terugkijk, snap ik niet waarom ik dat ooit heb gedacht. Het verschil met een spiegelreflex is zó groot.. Een spiegelreflexcamera kan in dat opzicht gewoon veel meer; zoals meer diepte creëren door te focussen op bepaalde punten in je foto, maar ook zijn de kleuren veel levendiger. Het ligt natuurlijk ook aan welk type camera je hebt, want de meeste compacte camera's zijn tegenwoordig veel luxer en sommige daarvan hebben zelfs functies die een spiegelreflex heeft. Maar mocht je het budget niet hebben of geen spiegelreflex aan wilt schaffen om wat voor reden dan ook - probeer ik je met dit artikel een aantal tips te geven om het mooiste resultaat te krijgen. (note: ik ben geen pro, dit zijn alleen mijn tips & trics)

Zorg voor een rustige achtergrond

Omdat je al zo moeilijk diepte kunt fotograferen met een compacte camera, is het om het mooiste resultaat te krijgen dus ook belangrijk dat je achtergrond rustig/egaal is. Ik neem als voorbeeld een productfoto: zorg voor bijvoorbeeld een witte achtergrond, of in ieder geval eentje die niet te veel afleid (zoals op de grond of op een kleedje). Geen rommelige bureaufoto's op de achtergrond dus: want dat zie je met een compacte camera veel meer terug op de foto.

Fotografeer in een lichte ruimte

Eigenlijk is dit met een spiegelreflexcamera ook wel zo, maar een SLR heeft functies met witbalans zodat je bij donkere ruimtes alsnog een mooie foto kunt maken. Dit heeft een compacte camera dan weer niet, dus zorg dat je fotografeert op een plek waar licht vandaan komt of gewoon een hele lichte ruimte. Vlakbij een raam bijvoorbeeld, maar zorg dan wel weer dat je achtergrond rustig blijft. 

Probeer te spelen met achtergronden, reliëf etc. 

Reliëf klinkt wel heel Aardrijkskunde-achtig, maar ik bedoel meer verschillende vormen. Leg bijvoorbeeld je product naast een voorwerp zodat je verhoudingen een beetje duidelijk worden. Ik heb ooit een lipproduct met een hart gefotografeerd, wat er voor zorgde dat je de verschillende maten in een foto kunt zien (alsnog waren de foto's echt onwijs grauw, maar goed, het ging om het idee). Bij een spiegelreflex hoef je hier minder op te letten, bij een compacte camera is het mooier om dit wel te doen.

It's all about editing

Ja, ik moet je eerlijk toegeven - foto's zijn mooier als je ze bewerkt. Mijn foto's, ook die ik maak met mijn spiegelreflex, zet ik niet online voordat ik het contrast en helderheid heb verhoogd en de kleuren iets heb verzacht. Vooral het contrast is belangrijk: de diepte en schaduwen in een foto mogen best wel wat extra aangezet worden. Omdat met een compacte camera de foto's gauw grauw worden is dit wel een belangrijke stap. Ik gebruik voor het bewerken Photoshop CS6, maar (gratis) alternatieven zijn pixlr.com/editor (open je afbeelding en druk op Crtl + M) en Gimp, een gratis programma die een beetje gelijk staat aan Photoshop.

Last but not least: gebruik geen witte blaadjes

Hier heb ik héél vaak fouten in gemaakt. Op mijn blog ook, deze review is het beste voorbeeld. Ik gebruikte voor productfoto's vaak genoeg witte blaadjes om op te fotograferen, maar het resultaat is echt verschrikkelijk. Véél te blauw en koel, bah. Je mag trouwens wel witte blaadjes gebruiken als je in een hele lichte ruimte fotografeert, zoals dit artikel die ik lang geleden publiceerde. Toen had ik nog geen SLR en nu kun je ook meteen punt 1 toepassen, fotograferen in een lichte ruimte (dit was toen de zon scheen, op de grond voor het raam) geeft het mooiste resultaat.

Kortom: mijn voorkeur gaat uit naar een professionele camera als je daar ook behoefte aan hebt. Je kwaliteit wordt er echt door verbeterd en het blijft een feit dat een compacte camera minder professioneel is dan een spiegelreflex. Nou is het niet zo dat ik hiermee alle compacte camera's in slecht daglicht wil zetten, want er zijn er ook genoeg die het hartstikke goed doen en zelfs functies hebben die je op een SLR ook kunt vinden. Maar het verschil is er zeker als je mijn foto's van nu gaat vergelijken met die van een jaar geleden. Ik hoop dat mijn tips hebben geholpen voor de mensen die fotograferen met een compacte camera, maar sommige tips kunnen voor iedereen in het algemeen wel van toepassing zijn!
Fotografeer jij met een compacte camera, of ook met een spiegelreflex?

10 opmerkingen:

Reageren kan met een Google- of Wordpress account, naam (en eventueel je website), of anoniem. Bedankt voor je reactie!

 1. Ik vind een slr camera een stuk fijner, ben heel erg blij met mijn nikon d3100 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een handig artikel Sharon, super!
  Ik ben sinds eem kleine 3 maanden in het bezit van een spiegelreflexcamera, maar moet nog een hoop leren!
  Sta er iedere keer weer verbaasd van hoeveel functies dat ding wel allemaal heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijn artikel. ik herken dat wel met blaadjes hahahahah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een super fijne, duidelijke maar vooral handige tips! Hier kan ik als foto-groentje nog veel van leren, hihi. Liefs, Stella.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een handig artikel, ik heb zelf ook een SLR, maar van deze tips kan iedereen wel iets leren! In de winter vind ik het altijd enorm lastig om mooie foto's te krijgen, toen werd het al zo snel donker! Gelukkig is het nu lente (jeetje, wat gaat die tijd snel zeg!) en kunnen we nog lekker lang door fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handige tips! Ik gebruik nu altijd mijn spiegelreflex maar als ik even moet fotograferen met mijn compacte camera word ik zo frustrerend omdat de foto's dan zoveel slechter zijn haha. Heel fijn artikel en ik heb er ook zeker wat van opgestoken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een handige tips, die kan ik zeker gebruiken! :))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik fotografeer met een SLR camera, ik kan nog amper leuke foto's maken met compact camera's :(

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk artikel, eens een andere kant. Toch ben ik wel heel erg gehecht aan mijn spiegelreflex.. Dat is gewoon mijn kindje.

  BeantwoordenVerwijderen