24-01-14

Sharon (en Lovely Photography) backstage

Jullie zien een artikel om de dag verschijnen op Lovely Photography, maar om dit te kunnen doen zijn er ook veel dingen die behind the scenes gebeuren. Hoe maak ik mijn artikelen, waar, wanneer en heel belangrijk: het uitwerksel! Deze dingen zien jullie natuurlijk niet terug om mijn blog, maar Sharon zou Sharon niet zijn als ik jullie een kijkje achter de schermen geef van wat er allemaal gebeurt wanneer je een artikel te lezen krijgt. Eentje zoals deze bijvoorbeeld. Of een outfitpost. Óf hoe ik de foto's neem!Het klinkt nu allemaal heel serieus, maar ik ga je ook eerlijk bekennen dat ik er ook heel serieus mee bezig ben. Ik blog dan tot nu toe nog niet voor geld of het is niet mijn echte baan, mijn bloggen is toch iets waar ik elke dag mee bezig ben (en ook de grootste afleider van mijn huis- of leerwerk), het schrijven erop voelt altijd onwijs goed en ik kan er even mijn ei op kwijt. 

Het idee/concept bedenken

Het begint natuurlijk allemaal bij een idee of concept. Zoals een artiest een liedje gaat schrijven - zo moet je het zien. Dan is dat natuurlijk een iets ander voorbeeld, maar ik heb een speciaal (notitie)boekje waarin ik ideeën in op schrijf, planningen (zoals het voorruitwerken/inplannen van artikelen), maar ook maak ik lijstjes van ideeën voor video's - daar ben ik natuurlijk ook mee zoet. Niet alleen gebruik ik deze voor mijn blog, maar maak ik ook to-do lijstjes voor mezelf wat ik moet doen die dag. Ik neem dit boekje altijd en overal mee naar toe: als het dan wel niet naar school is, dan wel naar mijn oma. Als het kan, neem ik mijn boekje overal mee naartoe. Want stel dat er ineens een geweldig idee in me opkomt, wil ik dat zo snel mogelijk opschrijven zodat ik het niet kan vergeten.

Hoe krijg ik inspiratie of kom ik tot een idee?

Ik vind deze vraag altijd heel lastig te beantwoorden - want ideeën schieten me vaak ineens te binnen. Ik zit eigenlijk altijd bij Vita en Louise in de buurt, mijn 2 vriendinnen, die af en toe mijn boekje wel eens pakken en er wat in beginnen te schrijven qua ideeën. Zij denken ook heel vaak even mee als ik om een idee vraag, als ik er zelf niet op kan komen.De foto's maken

Voor dit neem ik even producten fotograferen als voorbeeld, maar dit doe ik eigenlijk altijd zo. Vaak fotografeer ik de producten op mijn witte kleedje die ik al een tijdje geleden bij de IKEA kocht: ik vind het altijd wel een mooi effect geven! Als ik de foto's heb gemaakt, stop ik mijn SD kaartje in mijn computer en ga ik kijken of de foto's gelukt zijn. Daarna pas ik de belichting aan (hiervoor gebruik ik pixlr.com veel voor) en soms doe ik er nog een effect overheen, als ik dat mooi vind.

Het artikel schrijven

Vaak heb ik al wel een ideetje in mijn hoofd hoe ik de foto's ga schieten of op welke manier, en werk ik het in mijn boekje vaak wat uit of heb ik al van te voren bedacht wat ik sowieso moet noemen in het artikel zelf. Soms werk ik het helemaal niet uit: dan wil ik het echt à la minute beslissen hoe alles eruit komt te zien. Als de foto's zijn bewerkt en klaarstaan om toegevoegd te worden, ga ik er een verhaaltje omheen verzinnen. Ik begin bij het begin: de inleiding. Daaronder voeg ik de foto toe en ga ik verder met de rest van het artikel. Met reviews moet ik sowieso vermelden hoe het product in gebruik is en of de claims die het merk doet ook daadwerkelijk waar zijn. Bij andere artikelen is dat natuurlijk weer heel anders. Het verschilt dus ook heel erg qua onderwerp, wat ik vermeld en wil vermelden.

En last but not least: het inplannen!

Nadat ik mijn artikel geschreven heb, zet ik 'm in de planning. De ene keer heb ik voor 3 weken vooruit geschreven, de andere keer maar een paar dagen, of slechts 1. Dit hangt er ook vanaf hoeveel school mij vrije tijd geeft en of ik de tijd ervoor heb om te gaan bloggen. Vaak maak ik daar zelf wel ruimte voor: tussen mijn huiswerk en leerwerk door. Ik blog sinds een tijdje om de dag, wat ik persoonlijk stukken fijner en relaxter vind. Ik zet mijn artikelen zodra ze af zijn dus gepland op de dag waar ik het artikel online wil hebben (en ook dat heb ik dus al uitgewerkt in mijn blogboekje), om 7:00. Dan hoef ik er eigenlijk niet meer naar te kijken, behalve als er nog wat veranderd aan moet worden natuurlijk.

Als het artikel online komt

De artikelen op mijn blog komen dus 's ochtends om 7:00 online en dat is ook de tijd dat mijn wekker afloopt. Heel vaak kan ik weer in slaap vallen, maar ook als er geen artikel online komt: ik check echt áltijd mijn site. Het eerste wat ik doe als ik wakker wordt is simpelweg mijn site openen. Kijken of alles nog klopt, netjes staat, er nieuwe reacties zijn en of het artikel volledig is. Klopt er iets niet, dan start ik vaak nog héél snel mijn laptop op. Ook als ik er helemaal geen tijd voor heb. Ik vind het gewoon fijn als alles netjes staat en als iets niet volledig is, raak ik zowat in de stress. Gelukkig is het nog niet heel vaak gebeurt dat er een artikel verkeerd gepland stond en dus niet online kwam toen ik dat wilde (ik was zelfs een keer in Duitsland, op een punt waar ik wifi had, waar ik pas 's middags erachter kwam dat het artikel met een winactie niet online was gekomen. Dat heb ik zo snel mogelijk kunnen fixen met mijn mobiel, gelukkig!). 

Dit was mijn ´backstage´ artikel: een soort 'rondleiding' door mijn blogje heen wat jullie niet zien. Mensen die niet bloggen en die mijn site bezoeken krijgen misschien ook zo een idee dat het niet alleen maar makkelijk is, er zit natuurlijk wel aardig wat werk in een artikel schrijven en daar rondom, maar ik doe het met onwijs veel plezier en jullie leuke reacties maken het de tijd volledig waard. Ik heb tot de dag van vandaag nog geen minuut spijt gehad van het aanmaken van Lovely Photography. En jongens, time flies - over precies een maand en 2 dagen blaast ze ook nog eens haar allereerste kaarsje uit. Feestje dus! Ik wil trouwens Vita nog even bedanken voor het maken van de (3) laatste foto's in dit artikel, zij heeft deze voor dit artikel van mij gemaakt. Thanks babe

Wat is jouw favoriete backstage gedeelte als het gaat om bloggen?

18 opmerkingen:

Reageren kan met een Google- of Wordpress account, naam (en eventueel je website), of anoniem. Bedankt voor je reactie!

 1. Leuk om te zien! Zo gaat het bij mij ook ongeveer. Als er iets fout is tijdens het publiceren van de blogpost dan pas ik het aan via mijn mobiel inderdaad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te zien! Misschien moet ik ook maar zo'n artikeltje maken, dat is toch wel anders! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om dat zo te zien zeg, ik heb wel een beetje hetzelfde ritme denk ik! Alleen dan geen vaste dagen waarop ik iets inplan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om te zien hoe je ermee bezig bent! Ik vind het echt knap hoe jullie dat allemaal zo goed kunnen plannen haha, ik ben echt een heel impulsief persoon, dus voorbereiding komt er bij mij totaal niet aan te pas :p

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om te weten hoe je met je blog bezig bent, ik heb ook zo een ritme als jou alleen zet ik mijn artikel online als ik wakker word dus in het weekend vaan rond half 11 en doordeweeks altijd rond 6 a 7 uur

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superleuk om te lezen en te zien hoe jij blogt! Hihi, in je boekje zie ik hartjes staan, ik vind dat echt zo'n handig systeem! Eerst artikelen bedenken en dan als je hem hebt geschreven het afvinken en dat voelt echt zo goed! Ik schrijf meestal mijn posts in het weekend en post ook om de dag omdat dit inderdaad fijner werkt dan iedere dag :) Mijn favoriete backstage gedeelte is denk ik foto's maken! Ik ben er zo erg mee bezig dat ik hopelijk in maart mijn eigen Canon EOS 1100d kan aanschaffen :) Ik ga er nu eindelijk voor sparen, yay!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha die tip met die hartjes heb ik van jou, die is zo handig! Als het artikel af is, inkleuren en zo weet ik al wat ik heb gedaan of wat er nog geschreven moet worden. En staat ook nog eens leuk :)

   Verwijderen
 7. Leuk om te lezen! Ik word ook echt gestrest als er 's ochtends iets niet goed blijkt te zijn gegaan, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hele goede post, fijn om te lezen ook! je doet het ook echt goed! liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Awh deze is heel lief, dankjewel Rachel! ♥

   Verwijderen
 9. Leuk gedaan Sharon, er zitten aardig wat herkenningspuntjes verwerkt in je artikel:)!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een leuk artikel zeg! Ik vind de foto's maken altijd zo leuk (:

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk om een keer te zien hoe je het doet. Ik moet echt meer vooruit plannen; scheelt zoveel stress. :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grootste afleider van schoolwerk klopt helemaal! Als ik voor school moet werken zit ik uiteindelijk gewoon blogs te lezen. Niet zo slim dus. Ik vind het heel slim van je dat je altijd een boekje meeneemt, ik denk dat dat ook een goed idee is voor mij. Erg leuk artikel, achter de schermen haha :) Heel interessant om te zien en te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Erg leuk om te zien! Ik herken wel veel dingen hieruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel leuk om te zien! Ik moet zelf ook meer vooruit gaan werken, omdat ik dat best wel fijn vind, maar tot nu toe is het me niet gelukt haha! Ik denk dat ik het uitwerken van ideeën toch wel het leukste vind, dus de foto's maken en de tekst erbij schrijven :D

  BeantwoordenVerwijderen